Craighouse (Jura)
Zeiltocht UK 2014 - 0611
Algemeen:
Dit is een min of meer beschutte baai aan de oostzijde van het eiland Jura. Het enige dorpje van het eiland ligt aan deze baai. De Jura Whisky stokerij domineert het plaatsje. Het eiland heeft ruige natuur en staat bekend om zijn herten, die er veel voorkomen. Meer dan mensen...
Zeiltocht UK 2014 - 0610
Navigatie:
Een witte vuurtoren aan stuurboord en een zwart-rode paal op een rif markeren de ingang van de baai. Neem met name de paal ruim, want het rif loopt nog even door, noordelijk ervan. De baai wordt beschut aan de oostzijde door de Small Isles. De beschutting is relatief. Wij hadden aan de lijzijde van de hoge bergen te maken met felle vlagerige valwinden van 6-7 Bft. Tussen de vlagen door is het vrijwel windstil. Door de stijgende lucht en bijbehorende afkoeling en condensatie heb je in de baai bij deze windrichting (NW) veel bewolking en mist/motregen. Bij winden uit andere richtingen zal dat zeker minder zijn. De volgende ochtend was het weer stralend en kraakhelder weer.
Zeiltocht UK 2014 - 0607
Faciliteiten:
In de baai liggen 16 visitors moorings van elk 15 ton met pick up boeitjes. Vlakbij is een ponton waar je met de bijboot kunt landen. In het hotel zijn douches. Wij zijn niet aan land geweest door de valwinden.

Boodschappen:
Geen. De stokerij heeft een winkeltje waar je whisky en attributen kunt kopen.

Uit eten:
In het hotel.

Chandlery:
Aan de wal schijn je diesel te kunnen krijgen in jerrycans.