Caledonian Canal
Zeiltocht UK 2014 - 0795
Algemeen:
Het Caledonian Canal is de prachtige binnendoor route tussen oost en west Schotland. Na een hele tijd op zee is het heel leuk om te doen en zeer afwisselend. De doortocht is prijzig, maar daarvoor mag je er een week over doen en van alle faciliteiten gebruik maken. Je vaart midden in de natuur. Een belevenis die je minstens eenmaal meegemaakt moet hebben. Download de skippersguide en je krijgt een prima kaartje waarop alle gegevens en voorzieningen duidelijk vermeld staan.
Zeiltocht UK 2014 - 0798

Navigatie:
Het kanaal zelf is binnenwater, de lochs zijn zeer diep en waar het ondiep is, is het heel duidelijk betond. Pas op voor de weirs: lage stuwdammen die je pas op het laatste moment ziet. (zie hieronder). De sluizen hebben een verval van ca 3 meter en er zijn meerdere sluizentrappen, waar één persoon op de wal met de lijnen in de hand meeloopt met de boot. Zeer behulpzaam personeel. Er varen heel wat gehuurde motorboten in het kanaal met mensen die niet kunnen varen. Dat is bij sluizen en bruggen wel een aandachtspunt.
De wind waait altijd in de richting van het loch. Je hebt hem dus mee of tegen. Kruisen kan in de grote lochs, maar die zijn lang in je moet op tijd bij de volgende sluis zijn. Door de grote lengte van de lochs kan bij stevige wind de golfhoogte aardig oplopen en is het geen pretje om daar tegenin te gaan.

Aan beide uiteinden van het kanaal geldt, dat je met het tij mee moet aankomen, de zeesluizen worden beide enkele uren aan weerszijden van HW bediend. Bij Inverness is er de marina in de stad, waar je kunt overnachten, 2 mijl van de ingang. Bij Corpach is er alleen de wachtsteiger bij de sluis (plek voor 1 jacht) en die ligt bij ZW wind aan lagerwal. Wel kun je daar aan de overkant van het loch ankeren bij deze windrichting.

Zeiltocht UK 2014 - 0871
Faciliteiten:
Bij elke sluis zijn aanlegplekken, vaak met WC/douche. Sommige steigers hebben water en/of stroom. In 2014 viel het ons op dat het onderhoud van deze faciliteiten niet al te best is. Bezuinigingen blijkbaar. Stroom die het niet doet, aftandse douches en WC’s, wrakkige steigers soms. Tijd voor een facelift!

Zeiltocht UK 2014 - 0820

Boodschappen:
In Corpach, Fort Augustus en Inverness kun je prima boodschappen doen, daarbuiten zijn de winkels schaars, maar alles is heel goed op de skippersguide aangegeven. Het is de moeite waard om een paar dagen in Fort Augustus te blijven en daar lekker te gaan wandelen.
Zeiltocht UK 2014 - 0849
Uit eten:
Op vele plaatsen, zie de skippersguide. Vooral in Fort Augustus zijn uitstekende restaurants.

Chandlery:
Er zijn een paar jachthavens met reparatiefaciliteiten, brandstof idem. Wederom: zie de skippersguide.