Tabert loch Fyne
tarbert1
Algemeen:
Tarbert is een natuurlijke haven aan Lower Loch Fyne met een zeer rotsige, maar goed bebakende ingang. Het is een klein haventje waarvan het zuidelijke deel bestemd is voor voor de kleine vissersvloot en de noordelijke aanlegsteigers in het seizoen vaak gereserveerd zijn voor jachten die aan de plaatselijke zeilwedstrijden deelnemen. Maar daartussenin is altijd ook een steiger beschikbaar voor de passanten: een lange bezoekersponton waar je langszij afmeert. Het is een gezellig dorpje met gekleurde huizen en verder alles wat je wenst. UPDATE 2011: er worden/zijn extra pontons gebouwd, zodat er meer ruimte voor passanten is.

Navigatie:
Vanuit Loch Fyne komend uit het zuiden is de haveningang onzichtbaar. Je vaart af op een rotswand met Rododendrons, een enkel huisje op de helling. Van een dorp laat staan ingang is dan nog niets te bekennen. De diepte loopt abrupt op van 80 naar 8 meter. Pas op het laatste moment komen er bakens in zicht en ligt om een hoekje het dorp. De ingang voert langs onder water liggende rotsen, maar hij is goed bebakend, het kan niet missen.
tarbert2
Faciliteiten:
Douches (1 pond) en toiletten op het haventerrein, bestierd door toiletdame die alles spic en span houdt De (vrouwelijke) havenmeesters zijn snel ter plaatse en zeer attent. De haven wordt de komende jaren uitgebreid met extra steigers, want er zijn hier regelmatig grote wedstrijden. De Clyde is een zeer populair zeilgebied.

Boodschappen:
In het dorp is een grote Co-op, ‘hole in the wall’ (geldautomaat), drogist en ‘van alles wat’ winkels. Alles op loopafstand. Grappig detail: Volgens de Schotse wet mag er op zondag (als de supermarkt gewoon open is) voor 12.00 geen alcohol verkocht worden. Vroeg boodschappen doen = droogliggen!
tarbert3
Uit eten:
Diverse pubs en restaurants. De eigenaar van het Indiase restaurant is nogal contactgestoord, maar het eten is er goed.

Chandlery:
Aan de overkant bij de visafslag (zie foto hierboven) zijn er wat faciliteiten voor de vissers, maar niet echt voor jachten. Diesel kun je kopen bij de pomp aan de weg vlakbij.