Crinan canal
crinan1
Algemeen:
Het Crinan Canal is 9 M lang en bespaart je een pittige tocht van ca 75 M via de Mull of Kintyre met z’n woeste wateren. Maar los daarvan is de tocht door het kanaal ook zeer de moeite waard. Prachtige omgeving!

Het kanaal heeft 15 sluizen, waarvan alleen de zeesluizen voor je bediend worden, de rest moet je in principe, zelf doen: met handbediening wel te verstaan. Het kanaal loopt door een landelijk gebied, dat een beetje Ardennen-achtig aandoet. Je kunt er schitterend wandelen en er zijn allerlei prehistorische grafheuvels en gekerfde rotsen te zien. Behalve het dorpje Ardrishaig aan de oostkant en Crinan aan de westkant (zie foto hierboven met het karakteristieke hotel) is het dunbevolkt. Het is een prachtige tocht met hard werken door de handbediende sluizen. Het is handig om samen met een andere boot op te varen, dan heb je twee paar handen. Je kunt het kanaal in 1 dag doen en dan nog een haven verderop bereiken (Ardfern cq Tarbert), maar dan mis je veel moois. Het is de moeite waard om een dagje te blijven en de omgeving te verkennen.

Wij betaalden voor een boot van 7,5 meter 72 pond. Als je wilt kun je voor 50 pond/dag een mannetje inhuren om te helpen met de sluizen. Soms zijn er ook wandelaars die je met de sluisbediening willen en kunnen helpen. Zorg voor voldoende lange landvasten zodat 1 persoon uit de kuip die in zijn / haar eentje kan bedienen. De onmisbare Skippers guide kun je downloaden op http://www.scottishcanals.co.uk/. Van tevoren natuurlijk wel bellen om de doortocht te reserveren.

Hieronder Crinan basin met op de achtergrond de zeesluis:
crinan2
Navigatie:
Aan de oostkant, bij Ardrishaig, is de aanloop betond wegens ondiepten aan beide zijden van het vaarwater. Aan de Crinan zijde liggen her en der wat rotsen in het water, maar de aanloop staat op de kaart duidelijk aangegeven. In het kanaal zelf spreekt alles voor zich. Als je vanuit Crinan naar Oban vaart, dan moet je de passage door de nauwe doorgangen Dorus Mor en Sound of Luing goed plannen, want het kan daar zeer heftig stromen, zo’n 7 knopen bij springtij. Wij gingen erdoor met rustig weer en met ca 5 knopen stroom en dan ziet het water er zo uit:
crinan3
Faciliteiten:
Bij de zeesluis van Ardrishaig zijn faciliteiten, evenals halverwege bij Cairnbaan (lock 5). Bij Crinan kun je douchen bij de nabijgelegen Crinan Boatyard (je kunt daar ook aan een mooring liggen buiten de zeesluis). Verder zijn er langs het kanaal overal drijvende aanlegsteigers waar je (zonder faciliteiten) kunt overnachten, die zijn bij de kanaalprijs inbegrepen. De faciliteitenhuisjes hebben douches en toilet en open je met een sleutel die je meekrijgt en op het einde van het kanaal weer inlevert.

LET OP:
Op en rond dit kanaal stikt het van de midges! Ze eten je levend op en je merkt het pas de volgende dag als je gek bent van de jeuk. Het duurt 3 weken voor de bulten helemaal weg zijn. Ze verstoppen zich overdag graag in de boot om ‘s nachts toe te slaan. Dus: altijd muskietengaas voor de kajuit opening en luik en smeer je goed in, bij voorkeur met “Avon Skin so soft”. Verkrijgbaar in de lokale General Stores, stinkt niet en werkt beter dan Deet.
crinan4
Boodschappen:
Alleen in Ardrishaig. Je kunt het beste voor een paar dagen inslaan in Tarbert, Ardfern of Oban, want verder is er langs het kanaal niets.

Uit eten:
Diverse pubs en (sjieke) restaurants bij de sluizen van het kanaal. Neem bij voorkeur een bar meal, want je krijgt hetzelfde eten als in het restaurant, maar dan goedkoper. De vissoep van het Crinan Hotel is een aanrader!

Chandlery:
Bij de Crinan Boatyard zijn alle reparatie faciliteiten en een kleine (technische) scheepswinkel.
crinan5
Update 2014:
In Crinan basin is een gloednieuw douche huisje met uitstekende toiletten en douches. Ga even wat drinken in de tearoom en vraag dan een gratis wifi code, het netwerk is in de hele haven bereikbaar. Het eten in het hotel is nog steeds uitstekend!

Zeiltocht UK 2014 - 0620