Oban
oban1
Algemeen:
Oban is de hoofdstad van dit deel van Schotland. Vanuit hier vertrekken vele ponten naar evenveel eilanden, en de beroemde Western Highland Railway eindigt hier, dus het is een levendig stadje. Natuurlijk bezoek je de Whiskey stokerij.

Navigatie:
Tegenover Oban ligt het eiland Kerrera, voornamelijk bewoond door schapen. In de tussenliggende Kerrera sound liggen diverse ondiepten, die echter goed betond zijn. Bij Oban zelf is het een komen en gaan van veerboten, vissers en werkschepen, dus het was even goed uitkijken na al die tijd vrijwel alleen gevaren te hebben!

Je kunt aan één van de visitors moorings gaan liggen (rechtsboven op de foto hierboven), maar veel beter lig je tegenover Oban in de Oban Marina op het eiland Kerrera (foto hieronder). Hier kun je kiezen tussen mooring of steiger.

Elk uur (of vaker bij drukte) vaart er een gratis bootje van de haven je op en neer naar de stad aan de overkant, 10 minuten varen.
oban2
Faciliteiten:
Afzonderlijke badkamertjes met alles erop en eraan. Zeer goede wasmachines en idem drogers. In tijden van droogte wordt je geacht zuinig met het water om te springen, want de haven betrekt het drinkwater uit een eigen bron op het eiland. Gratis wifi (vraag de inlogcode).

Boodschappen:
In de stad is er alles wat je zou willen.

Uit eten:
Fish grill op de haven (buiten, het moet wel mooi weer zijn) en verder vele restaurants en pubs in de stad. Het veerbootje vaart tot laat, dus je kunt rustig gaan stappen.

Chandlery:
Scheepswinkel in de stad, werf op de haven, waar ook Camping Gaz en diesel te verkrijgen is.