Portpatrick
portpatrick1
Algemeen:
Portpatrick ligt vlakblij Noord Ierland en was in de 19e eeuw voorbestemd om dé veerhaven voor de overtocht vanuit Schotland te worden. Voortvarend werden er grote havenpieren gebouwd. Helaas hield men te weinig rekening met de felheid van de winterstormen in dit gebied. De pieren werden weggeslagen en na een aantal ernstige ongelukken op de rotsige lagerwal werd de veerdienst verplaatst naar Stanrear, dat verder weg, maar beschut in een loch ligt. Nog steeds is Portpatrick een slechte haven bij harde wind tussen ZW-NW, kortom de heersende windrichting. De zeedeining loopt zo de kleine vierkante binnenhaven in. Bij rustig weer is het echter een prima springplank naar Noord Ierland, dat slechts 20 mijl verderop ligt en goed zichtbaar is vanaf de haven.
portpatrick2
Navigatie:
De oude resten van de verwoeste pieren liggen nog steeds in de havenaanloop. Het is dus zaak om de geleidelijn (zie de fel oranje tekens hierboven) goed te volgen, anders loop je op de rotsen. Ook de oranje boei die de Halftide rock afdekt moet je aan bakboord houden (zie foto hieronder), waarna je bakboord uit de binnenhaven inloopt. Vastmaken bij een ladder (denk aan het verval), de behulpzame havenmeester komt vanzelf langs.
portpatrick3
Faciliteiten:
Bij de openbare toiletten op de haven, met toiletjuffrouw die alles perfect schoon houdt, kun je voor 1,20 pond douchen inclusief handdoek. Let op de openingstijden!

Boodschappen:
Enkele kleine general stores in het dorp.

Uit eten:
Veel pubs en restaurants aan het havenfront.

Chandlery:
Geen, ook geen diesel.