Ardglass
ardglass1
Algemeen:
Ardglass is een natuurlijke haven: een kleine inham achter rotsen, met een smalle invaart. Mooie omgeving. Met vroeger blijkbaar een strategische betekenis gezien de vele kasteeltorens en oude versterkingen. Er is nog een kleine actieve vissersvloot en in de haven woont een grote groep zeehonden (zie hieronder). Het dorpje is klein en weinig toeristisch. De marina is klein en gemoedelijk. De havenmeester loopt rond met zijn hond en alle locals gaan je direct vertellen dat ze ook een achterneef hebben die in Nederland woont en dat ze zelf ook in “Aimoeden” geweest zijn (en vergelijkbare verhalen).

Navigatie:
De aanloop en de haven zelf ligt vol met rotsen, deels onder water, maar hij is uitstekend betond (zie bovenste foto), dus zonder problemen. Ook al omdat hij onder hoge wal ligt bij de heersende winden. Je vaart op ongeveer een halve mijl uit de kust en vaart door tot je de haven dwars hebt. De nieuwe hoge bakboord havenpier voor de vissershaven is duidelijk zichtbaar. En dan stuurboord uit naar binnen. Tevoren wel even de bakens op de kaart bestuderen. In het donker is het zonder lokale kennis niet te doen. 10 meter ernaast en je zit op de keien bij de zeehonden...
ardglass2
Faciliteiten:
Toiletten en douches zijn in orde. De havenmeester wijst je de weg naar de winkels etc.

Boodschappen:
Spar tegenover de marina aan de vissershaven. Geen alcohol aldaar.

Uit eten:
Enige pubs in het dorp.

Chandlery:
Bij de vissershaven is een en ander te verkrijgen, maar geen echte scheepswinkel. Maar iedereen zal je graag helpen om uit de problemen te komen als er iets stuk is.