Carlingford lough
carlingford1
Algemeen:
Carlingford Lough is een soort Fjord met hoge bergen aan weerszijden. Het vormt bovendien de grens tussen N-Ierland en de Ierse republiek. Er is flink wat industrie en er varen dus grote coasters door het Lough, waar het hard stroomt. Voordeel daarbij is dat de vaargeul tussen alle rotsige obstakels prima betond is. Los daarvan is de omgeving erg mooi. De marina ligt op 6 mijl van de ingang, met stroom mee zo’n drie kwartier varen, in een mooie omgeving. Punt van aandacht zijn de valwinden, die bij buiig weer van de bergen naar beneden komen en fluiten in het want.

Navigatie:
Zoals gezegd: het stroomt er hard (3 knoop) met grote stroomrafelingen, zeker bij de ingang, overal liggen rotsen, maar de betonning is prima. De vuurtoren zie je overdag niet van heel ver omdat hij met z’n grijze kleur wegvalt tegen de bergen op de achtergrond. De aanloop kardinaal (goed zichtbaar) moet je echt ronden. Ook daarna de betonde geul keurig volgen. Je moet de haven eerst voorbij varen, en pas een ton later bakboord uit gaan en terugvaren naar de haven. Dit vanwege een zandbank, die daar ligt. Verder moet je uitkijken voor achterop lopende coasters.
carlingford2
Faciliteiten:
De haven is duur (30 euro voor 7,5 mtr boot). Het havengebouw ziet er hoopvol uit, maar de toiletten en douches zijn zeer matig. Je moet ook nog extra betalen voor die douches. Je wordt zeer formeel en zakelijk behandeld. Piepende en wrakkige steigers. Je slaapt slecht door de valwinden en het gepiep. De havenpieren bestaan uit betonpuin, met de roestige ijzers er nog uitstekend. Het ligt slechts enkele decimeters boven water, zodat bij slecht weer uit W-NW de golven er overheen zullen slaan. Kortom: alleen geschikt als doorgangshaven, ondanks het uitzicht.

Boodschappen:
Het dorp ligt een half uur lopen verderop. Op de haven zelf is niets te krijgen.

Uit eten:
Het havenrestaurant ziet er sjiek uit, maar het is duur en het eten vooral zout en vet.

Chandlery:
Reparatiebedrijf bij de haven.