Rye
Zeiltocht UK 2014 - 0072
Algemeen:
Rye is een leuk historisch stadje op een heuvel. Het is behoorlijk toeristisch, zeker langs de haven. Maar het blijft leuk. De haven valt geheel droog en ligt een flink stuk landinwaarts. Maar de tocht door de kwelders terwijl je in de verste het stadje op de heuvel ziet liggen heeft wel wat.
Zeiltocht UK 2014 - 0074
Navigatie:
Vanaf zee vaar je naar de aanloopboei die niet zo makkelijk te onderscheiden is. De havenpieren vormen van een afstand een bruinig uitsteeksel in de witte duinen, die zie je eerder. Vanaf de aanloopboei vaar je recht op de ingang af. Wij hadden een uur voor HW 6 meter water op de drempel. Het stroomt er dan nog 3 knopen tussen de pieren. Veel eerder moet je er dus niet zijn, dan stroomt het nog harder. Ongeveer een halve mijl van de ingang buigt de rivier naar links af. Aan stuurboord staat het hoge havenkantoor.
Daar moet je aanleggen aan een houten pier met ladders. Goed opdraaien in de stroom en tegen de stroom in langzaam naderen. Van de havenmeester krijg je alle info.
Daarna slingert de rivier zich naar het dorpje. Hij is duidelijk betond. Voor het dorp sla je links af en vervolgens rechts. Daar zoek je een plekje aan de kade, bij voorkeur aan stuurboord.
PAS OP: de bodem is allesbehalve vlak. Het stroompje meandert van links naar rechts en als je pech hebt (zoals wij) kom je precies op de rand terecht en val je scheef. Zorg dus dat je aan boord bent op het moment van droogvallen en zorg –zeker bij een kielboot- voor een lijn van de mast naar de wal.
Zeiltocht UK 2014 - 0075
Faciliteiten:
Aan de kade zijn ladders, water en stroom. Aan de overkant van de weg is een douchehuisje met code. Klein maar in orde.

Boodschappen:
De supermarkt is vlak bij het station, 10 minuten lopen.

Uit eten:
Zeer veel mogelijkheden rondom de haven.

Chandlery:
Geen.