Littlehampton
littlehampton1
Algemeen:
Aardig stadje en haven met een pittige aanloop: een drempel, een dam onder water en veel stroom tussen de pieren en langs de steiger. Een groot pretpark direct achter de oostpier, maar een leuk centrum met alles erop en eraan.

Navigatie:
Blijf een mijl uit de kust tot je de haven dwars hebt. De diepte loopt geleidelijk op. De westpier steekt een flink stuk in zee, maar de oostpier is veel korter. Hij zet zich echter onder water voort als een strekdam met heel dunne sprietjes als bakens, die je pas ziet als je vlakbij bent. Je richt je dus op het westelijke havenhoofd, en gaat in het midden varen als de sprietjes in zicht zijn. De vloed stroom loopt met een grote boog om de westpier heen en vormt een flinke neer: waar de strekdam overgaat in de oostpier komt de vloed met grote kracht van dwars opzij de geul in zetten, als een halve waterval over de oostelijke strekdam. Het ziet er eng uit, maar met 5 knopen vaart door het water en bijna 9 over de grond schiet je erdoor zonder problemen. Wel even goed bijsturen!

Dat dus als je vanaf Selsey Bill komt, met de vloedstroom mee. Kom je vanaf Brighton, dan vaar je met de ebstroom mee en dan moet je de tocht goed plannen ivm met je diepgang en de waterdiepte op de drempel. Verwacht dan wel een knoop of 3 tegen tussen de pieren! Gas erop! Met harde aanlandige wind moet je dit misschien niet willen vanwege de grondzeeën.

Hieronder de aanloop met LW: waar de mensen staan komt de neer met kracht de geul in tijdens de vloed. Daardoor ontstaat er tegen de westpier een grote grindhoop (zie foto, de sprietbakens zijn ook zichtbaar). Goed midden houden. Op de drempel staat met LW 1-1,5 meter water.
littlehampton2
De gastensteiger is aan stuurboord, de marina aan bakboord valt droog op zand en je komt moeilijk bij het dorp. Hieronder zie je dan ook het “verbodsbord” voor kieljachten! Bij de gastenponton staat nog zo’n 2 knoop stroom, dus opdraaien en goed springen zetten voor als het tij keert.
littlehampton3
Faciliteiten:
Toiletten en douche zijn in het gebouw van de havenmeester en zijn klein maar ok. de havenmeester zelf vaart meestal in zijn sloep in de haven en komt even langszij om je te begroeten.

Boodschappen:
In het centrum is alles te krijgen.

Uit eten:
In het toeristische centrum zijn veel gelegenheden.

Chandlery:
Verderop lang de rivier.