Poole harbour
poole3
Algemeen:
Poole Harbour is een natuurlijke binnenzee en het is een groot watersportcentrum met vele jachthavens en ankerplekken. Het is toeristisch, druk en duur. De hele binnenzee ligt vol moorings. Van natuurbeleving is geen sprake, dan is bijvoorbeeld Chichester harbour een stuk leuker.

Navigatie:
De aanloop vormt een smalle vaargeul door de zandbanken heen, die goed betond is. Hij wordt op diepte gehouden vanwege de grote beroepsvaart en dito ferries naar Poole. Het is er zeer druk tijdens het seizoen met asociaal grote mega halfglijders die op full speed op 5 meter afstand langsstuiven. De ingang van de haven is slechts 200 meter breed, het stroomt er hard en tussen al het gekrioel van jachten, de onrustige zee van de speedboten en de kettingpont die dwars daarop frequent heen en weer vaart lopen ook nog enorme coasters en ferries naar binnen en naar buiten. De Maasmond of de Dortse Kil zijn een oase van rust vergeleken hierbij. Motor aan en op volle kracht erdoor is het motto. Probeer het niet tegen de ruim 3 knopen stroom in, die kettingpont gaat een stuk harder!
poole2
Eenmaal binnen wordt je geconfronteerd met een woud van tonnen, vakkundig gemaskeerd door honderden boten aan moorings. Er zijn diverse bijna parallel lopende vaargeulen en je vergist je makkelijk als je een klein kardinaaltje mist.

Er zijn meerdere jachthavens, waarvan sommige privé. Wij lagen in Salterns Marina (dichtst bij de ingang, wij wilden direct de volgende dag door naar de Solent) en daar moet je dus niet zijn: prima haven hoor, daar niet van, maar wij betaalden 50 pond (75 euro, geen typefout!) voor 1 nacht met een boot van 7,5 meter....... Een jaar”ligplaats” voor een waterscooter kost hier evenveel als je in Friesland betaalt voor een 31 voeter. Kijk dus even goed naar de prijzen in de Reeds en/of vaar even door naar Poole. En dan nog. Aan dit deel van de zuidkust moet je niet zeuren: blijven glimlachen en met stalen gezicht je credit card trekken.
poole1
Faciliteiten:
Goed, maar je verwacht minimaal gouden kranen en een rode loper voor die prijs.

Boodschappen:
Niet bij Salterns marina, wel in Poole zelf, maar dan moet je aan de Quay harbour liggen, wil je ernaar toe kunnen lopen.

Uit eten:
Restaurant bij de haven. Ons geld was op....

Chandlery:
Op de haven.