Weymouth
Weymouth1
Algemeen:
Aankomst en vertrekhaven als je Lyme bay oversteekt, langs de beruchte Portland Bill. Laat je niet bang maken door de pilots: lees de aanwijzingen, volg die op en zorg dat je redelijk weer hebt, dan gaat alles goed. Eigenlijk ligt deze plaats een eind uit de richting, maar het is een goede pleisterplaats. Als je vanaf Wight vaart, dan kom je langs de Jurassic coast, met schitterende uitzichten op de steeds veranderende kliffen. Met echt Brits kusttoerisme (Fish & Chips, tatoeages, flaneren langs de haven, krabben vangen). Druk en levendig, dat wel.

Navigatie:
De aanloop is straightforward. De ingang is smal en het is er druk, ook met vissers, rondvaartboten naar de Portland Bill en enkele malen per dag gigantische veerboten, en natuurlijk veel jachten. Verplicht melden bij de havendienst en toestemming vragen. Ze vertellen je dan direct waar je kunt aanleggen. Langs de rivier (met flink wat stroom!) liggen diverse visitor pontoons. De RIB van de havenmeester (zie hieronder) vaart ook rond en wijst je je plek. Er zijn weinig steigers voor passanten en je ligt er enkele rijen dik. Landvasten naar de wal aan beide kanten vanwege de stroom en de kentering.

Je wordt geacht je zelf te melden bij het kantoor van de haven, waar ook de (oude) douches zijn.

Overigens kun je ook ankeren in de gigantische oude marinehaven bij Portland, waar men ook een jachthaven aan het bouwen is. UPDATE 2010: Deze nieuwe marina is inmiddels open! Minder uit de richting, maar ook veel minder leuk. Tenslotte kun je ook nog door de brug (zie foto) naar de binnenhaven met marina, maar dat doe je alleen als je enkele dagen wilt blijven om slecht weer uit te zitten.
weymouth2
Faciliteiten:
Oude douches in het havenkantoor, wel bruikbaar. UPDATE 2011: het havengebouw is inmiddels gerenoveerd!

Boodschappen:
Allerlei winkels in de plaats zelf op loopafstand.

Uit eten:
Vele pubs en restaurants, wel erg ingesteld op dagjesmensen. Laten we zeggen: een hoog Volendamgehalte.

Chandlery:
Niet gezien, maar die zal er best wel zijn, gezien de vele maritieme activiteiten in deze plaats.