Yealm river
yealm1
Algemeen:
Hier moet je toch geweest zijn! Ondanks de drukte in het hoogseizoen. Een paar huizen, een hotel, twee pontons en vele moorings, verder alleen natuur. In the middle of nowhere. Is ook als doorgangshaven heel geschikt: je hoeft niet helemaal door te varen naar Plymouth, om de volgende dag weer het hele stuk terug te varen. Hoewel Plymouth op zich natuurlijk ook zeer de moeite waard is.

Navigatie:
De ingang van deze rivier is tamelijk onzichtbaar vanuit zee. Hij ligt verscholen achter hoge rotsen aan de zijkant van de baai. De baai heeft aardig wat ongemarkeerde rotsen en ondieptes. Ook de ingang van de rivier heeft een forse drempel, die met 1 ton is afgedekt. Je vaart hier op geleidelijnen die op het land staan. Je vaart telkens twee merktekens in één lijn, tot je een volgend paar merktekens in één lijn ziet komen en je koers 90 graden verlegt. Bestudeer de kaarten en de pilots! Die doen er wat moeilijk over, maar als je de aanloop goed voorbereidt en weet waar je naar moet kijken is het echt niet moeilijk.

Met goed zicht is het makkelijk, met mist is het tricky, vooral bij de drempel die nog wel eens verplaatst. Tenzij je wilt blindvaren op de plotter. In die omstandigheden zou ik toch doorvaren naar Plymouth. Hoewel: daar zit je dan weer tussen de beroepsvaart, ook niet fijn bij mist...
yealm2
Eenmaal binnen de drempel stroomt het stevig en zijn er vele moorings. Een vrije kun je oppikken, de havenmeester in zijn sloep komt je vanzelf vertellen of je er mag blijven en wijst je zonodig een andere toe. Er zijn tevens 2 pontons in het midden van de rivier waar je tot 3 rijen dik aan kunt liggen. Houd terdege rekening met de stroom bij het aanmeren! Naar de kant moet je met de bijboot. Er drijven wat wiervelden op en neer met het tij. Bij ons ging dat ‘s nachts in de schroef zitten en ik moest ‘s ochtends in de bijboot met de pikhaak in de weer om het eruit te halen. Met een saildrive zul je daar minder last van hebben omdat het drijfwier is.
yealm3
Faciliteiten:
Geen, misschien kun je in het hotel douchen. Er is wel drinkwater op de steiger van het hotel.

Boodschappen:
Geen.

Uit eten:
In het hotel.

Chandlery:
Geen.