Falmouth
falmouth1
Algemeen:
Het Estuarium van de River Fal is wijd vertakt, beschut en tot ver landinwaarts bevaarbaar met vele jachthavens en ankerplaatsen. Er is bij Falmouth nog behoorlijk wat zeevaart, waaronder grote cruiseschepen en marine vaartuigen. Het is een leuk stadje, waar het goed toeven is. Ook de omgeving is de moeite van het bezoeken waard. De nabijgelegen Helford River is ook een must, hoewel wij er nog niet geweest zijn.

Navigatie:
De aanloop is eenvoudig (zie foto hierboven), hoewel je de stad pas ziet als je binnen bent. Op beide oevers staan grote forten, die zeer herkenbaar zijn. In de monding ligt precies in het midden een ondiepte, die goed betond is. Direct na het fort aan bakboord ga je bakboord uit richting stad. Je laat de vissers- en zeevaarthaven aan bakboord liggen en vaart normaal gesproken naar de visitors haven, die pal bij het centrum ligt. Hoewel er een geleidelijn met oranje driehoeken is, is de haveningang moeilijk te verkennen door de vele boten aan moorings. Gewoon tussen alle moorings door richting stadje varen, dan wordt het vanzelf wel duidelijk. Een mijl verder doorvaren is een grote luxe marina, maar dat is dan 20 minuten lopen naar de stad.
falmouth2
Faciliteiten:
In de visitors haven lig je in rijen aan pontons, zoals vroeger op Vlieland. Het is er druk, maar niet overmatig. Er is een brandstofponton en op de kade staat een klein hokje waar de havenmeester zetelt. 50 meter verderop staat het toilethuisje met alles erop en eraan.

Boodschappen:
Vele winkeltjes in de stad.

Uit eten:
Erg veel restaurants aan de hoofdstraat, voor elk wat wils. Het mediterrane restaurant, dat je vindt op het linker hoekje als je van de haven omhoog loopt naar de hoofdstraat is een echte aanrader!
falmouth3
Chandlery:
Bosun’s locker: verplicht bezoeken, ook als je niks nodig hebt. Zo hoort een scheepswinkel te zijn.