Padstow
padstow1
Algemeen:
Padstow is een schilderachtig plaatsje in een grote beschutte monding / baai waar actief met kleine bootjes gezeild wordt. Dit is het domein van de Cornish Crabbers en Shrimpers. De ligging is prachtig, je kunt er schitterende wandelingen langs de baai maken en lange maar makkelijke fietstocht over het oude spoor, waarvan de rails verwijderd zijn, zodat een vlakke route ontstaat langs het water naar het binnenland. Het haventje is pittoresk, het dorpje leuk, de omgeving mooi. Padstow heeft maar één nadeel: het is vergeven van de touristen, die tussen 10.00-18.00 het dorp als mieren overstromen.

Navigatie:
De ingang van de inham is al van verre te onderscheiden (zie foto hieronder). Direct binnen de ingang ligt een ondiepe zanderige drempel, waar het met LW en aanlandige wind heftig en met harde aanlandige wind gevaarlijk is. Er staat met LW spring maar ca 1,5 meter water. En hij is zeer spaarzaam betond: 1 groene en 1 rode ton wijzen je het diepste stuk. Je ziet ze pas als je dichtbij bent. Voor de haven ligt een droogvallende plaat, maar de aanloop naar de haven is goed betond. De binnenhaven ligt achter een keersluis die HW ±1,5 openstaat. Je kunt bij de zandplaat echter prima ankeren als je moet wachten. Roep de havendienst aan als je naar binnen wilt, ze staan dan klaar bij de kade om je een plekje te wijzen.
padstow2
In de binnenhaven liggen drijvende steigers, maar die zijn uitsluitend voor de lokale bevolking. Langs de kade muur dus, waar nog een flink tijverschil staat in de drie uur dat de sluis open is. Rekening mee houden bij het aanmeren.

Ja, en dan lig je prachtig tot de toeristen komen: met honderden flaneren ze langs de haven, zittend op de kademuur, en eten ze fish & chips of de beroemde Cornwallse pasteitjes. En krabben vangen natuurlijk, Britse volkssport nr. 1. Volendam is er niks bij. Ze zijn netjes en gooien geen afval op je boot, maar ze lopen wel een hoop troep van de kade af, dus het is elke dag vegen. En dus nul koma nul privacy, want ze kijken de hele dag nieuwsgierig naar binnen (zouden wij ook doen). Niet leuk, je kunt het beste een tochtje gaan maken of gaan wandelen of zo.. ‘s Avonds is het weer helemaal rustig.
padstow3
Faciliteiten:
Prima douchehuisje, behulpzaam personeel, gratis internet, brandstof wordt voor je gehaald als je jerrycans afgeeft.

Boodschappen:
Kleine supermarkt in het dorp, die weinig heeft. Er zijn vooral veel toeristenwinkels en je kunt overal die pasteitjes kopen. Bovenop en niet op loopafstand ligt een grote Asda. Daar rijdt op enkele weekdagen een gratis bus naartoe vanaf de haven.

Uit eten:
Zeer veel mogelijkheden, van alles wat en niet slecht.

Chandlery:
Die is er niet.