Neyland
neyland1
Algemeen:
Milford Haven is een grote beschutte fjord-achtige zee arm bij de noordelijke ingang van het Bristol Channel. Er zijn verschillende haven en ankerplekken. Het gebied heeft van oudsher een grote strategische betekenis en de ingang is beschermd door grote 19e eeuwse forten. Het is tevens één van de grootste olieterminals van de UK. Er liggen enorme supertankers en coasters aan de vele steigers en het uitzicht wordt aardig verpest door alle opslagtanks en pijpleidingen. Er is een actieve anti-terrorisme bestrijding: als je netjes stuurboordwal houdt en te dicht lang de installaties en boten vaart komt er onmiddellijk een snelle politieboot op je af met stoere mannen die je manen meer naar het midden te gaan. Het gebied is dun bevolkt, met enkele kleine dorpjes waar iedereen voor de olie-industrie werkt. Denk je de industrie weg, dan is het er prachtig. Met de bus ben je zo in het binnenland of aan de kust om te genieten van de vogeleilanden en de steile kliffen.

Navigatie:
Gezien de vele grote zeevaart is het verkeer geregeld door een “port control” die je moet afluisteren. Melden is niet nodig, achterom kijken wel. De aanloop is betond, met een westelijke en een oostelijke ingang, gescheiden door een ondiepte. Eenmaal binnen liggen er ook diverse ondiepten. Alles is echter uitstekend betond. Er is een tijverschil van een meter of 5-6, dus het stroomt behoorlijk. Vaar met het tij mee. Maak eventueel in Dale flats (foto hieronder) een tijstop. Dit is sowieso een mooie en beschutte ankerplaats, beschut tegen winden van ZW tot NO).
dale1
In Milford Haven het dorp is een jachthaven achter een sluis (die in 2012 gerenoveerd wordt). Wij lagen in Neyland, prima haven met alles erop en eraan en meer in de natuur gelegen. Zie foto boven.

Faciliteiten:
Prima douches, toiletten en wasserette. Het is een familiebedrijf met oma in de tearoom (uitstekend full English breakfast!), opa in de kleine scheepswinkel, pa of ma in het kantoor en de zoons op de steiger. Een praatje maken willen ze allemaal. Eerst over het weer, dan over je schip, dan over hun geografische kennis van Nederland en dan over de naaste toekomst. Zoals het hoort in Engeland dus. Er loopt een steil pad omhoog naar het dorp.

Boodschappen:
Naar boven lopen naar het dorp: in de hoofdstraat is een Coop.

Uit eten:
Ontbijt en lunch bij de tearoom naast het havenkantoor. Diner bij het restaurant boven het havenkantoor. In het dorp is er niets.

Chandlery:
Kleine scheepswinkel op de haven, en grote werf met scheepswinkel, reparatiefaciliteiten en behulpzaam personeel even verderop op loopafstand: Dale Marine.