Caernarfon:
Zeiltocht UK 2014 - 0381
Algemeen:
Erg leuk historisch stadje met goede verbindingen naar het achterland, waaronder Snowdon. Prima kleine marina achter keersluis. Menai strait is een uitdagend en prachtig zeilgebied.

Navigatie:
Komend vanaf zee moet je de Caernerfon Bar over. Van de website van de haven kun je een kaartje downloaden met de meest recente tonnenposities. Dat is nodig ook, want na elke winterstorm verandert de ondiepe doorgang van plek. Zet de tonnenposities als waypoint in de plotter en de navigatie is eenvoudig. Zorg dat je 1-2 voor HW op de bar bent, dan is er niets aan de hand. Staat er een harde ZW wind, dan kun je beter naar Holyhead. De tonnen zijn niet heel groot, dus houd een verrekijker bij de hand. Nabij Abermenai Point is de stroom het sterkst en staan kleine overfalls. Je vliegt naar binnen en je ziet Caernarfon al van verre liggen. De aanloop van het victoria Dock is eenvoudig. De keersluis staat HW±2 uur open. Direct aan stuurboord ligt de visitors pontoon. Stuur daar vlak langs (als de sluis net open is), want midden in de haven ligt een ondiepte.
Zeiltocht UK 2014 - 0380
Ga je de volgende dag door naar de Swellies, dan vertrek je zodra de sluis open gaat, dan heb je ruim de tijd om exact op het juiste moment in de Swellies te zijn en heb je stroom mee tot aan Beaumaris. Vaar je de andere kant op, dan lig je waarschijnlijk aan de mooring bij Beaumaris en vertrek je een uur voor de kentering aldaar. Dan ben je met slack bij de Swellies en heb je vervolgens de ebstroom mee tot Caenarfon. Je bent daar dan ruim op tijd voor de sluis dicht gaat. De pilots staan bol van de waarschuwingen over the Swellies, maar als je de timing goed hebt, gaat het prima en is de tocht zeer aan te raden.
Zeiltocht UK 2014 - 0383
Faciliteiten:
Er is (2014) een gloednieuw toiletgebouwtje. Water en stroom op de steiger.

Boodschappen:
Vanaf de haven links af, berg op richting kerk en daar is een Asda.
Zeiltocht UK 2014 - 0388
Uit eten:
Veel goede pubs en restaurants.

Chandlery:
Er is een werfje.