Douglas:
Zeiltocht UK 2014 - 0475
Algemeen:
Een drukke stad met veel toeristen en een even drukke haven met coasters, grote ferry’s en vissers. Best een leuk, maar niet een heel bijzonder stadje. Heel leuk is een tochtje met de stoomtrein naar Castletown, je krijgt dan een goede indruk van het eiland, dat echt een status aparte heeft. Het is een motorparadijs met als hoogtepunt de jaarlijkse TT, waar het eiland wordt overgenomen door de bikers. Niks mis mee, maar echt rustig is het niet.
Let op als je geld haalt uit een automaat: de biljetten worden niet zomaar geaccepteerd in de rest van the UK. Je kunt ze wel bij elke bank inwisselen.

Navigatie:
De aanloop is rechttoe rechtaan. In de buitenhaven is aan bakboord een ponton waar je kunt aanleggen als je te vroeg of te laat in het tij aankomt. Je kunt daar ook de nacht doorbrengen als dat nodig is, bijvoorbeeld als je om de zuid naar Peel gaat (een heel mooie tocht overigens!). Dan moet je weg voor de keersluis en ophaalbrug opengaan. En dat is HW±2. Roep de haven op en de havenmeester vertelt je waar je tijdelijk kunt aanleggen als de keersluis nog dicht is. Hij begeleidt je helemaal naar je ligplaats. Heel behulpzaam. Ook als je vertrekt moet je de haven oproepen omdat je door de hefbrug moet. De haven is smal en druk. Maar de sfeer is relaxt.
Zeiltocht UK 2014 - 0477
Faciliteiten:
In de douches wil je eigenlijk niet douchen en in de WC’s wil je eigenlijk niet….. Oud, nat, verlopen, vies en niet berekend op het grote aantal passanten. Jammer. Ga midden op de dag, dan is het er tenminste rustig.

Boodschappen:
Naast het station vlakbij de haven is een grote Tesco.

Uit eten:
Veel mogelijkheden in het stadje.

Chandlery:
Bij het havenkantoor is een goede chandlery. Diesel via de havenmeester verkrijgbaar.
Zeiltocht UK 2014 - 0478